Regels voor bouwen en verbouwen

Zin om uw huis grondig te verbouwen of er eens lekker de sloophamer in te zetten en het van de grond af aan op te bouwen? Vergeet niet een omgevingsvergunning aan te vragen! Want die heeft u in veel gevallen nodig. Ook al bent u de eigenaar van de woning, u mag er niet zomaar mee doen wat u wilt.

Klein onderhoud

Soms mag u wel aan de slag zonder omgevingsvergunning. Bijvoorbeeld bij klein onderhoud, zoals het schilderen van de kozijnen, het vervangen van een paar dakpannen of het bevestigen van een nieuwe regenpijp. Ook voor kleine aanpassingen, zoals een zonwering en voor bepaalde uitbreidingen en bijgebouwen heb je niet altijd een omgevingsvergunning nodig.

Voorwaarden en regels voor bouwen en verbouwen

U heeft dus zin om uw woning grondig te verbouwen of u besluit een nieuwe schuur te plaatsen, maar hieraan zijn bepaalde voorwaarden en regels verbonden.

Voor een goed overzicht van deze voorwaarden en regels heeft de Rijksoverheid overzichtelijke brochures ontwikkeld. In de brochures staat aangegeven wanneer u een omgevingsvergunning nodig heeft en wanneer uw plannen vergunningsvrij zijn.

Vooroverleg (principeverzoek)

Het kan zijn dat u twijfels heeft over de haalbaarheid van uw (bouw)plan. Uw architect heeft wellicht aangegeven dat uw plan niet past binnen het bestemmingsplan. Of u twijfelt of uw plan voldoet aan de welstandseisen. In dat geval kunt u gebruik maken van de mogelijkheid van vooroverleg met de gemeente. Door vooroverleg te hebben is de kans dat uw (uiteindelijke) vergunningaanvraag compleet en haalbaar is vaak groter.

Neem contact op met uw gemeente als u gebruik wilt maken van de mogelijkheid van vooroverleg.

Vergunningcheck

Kijk op de landelijke website www.omgevingsloket.nl. Hier kunt u nagaan of u een omgevingsvergunning nodig hebt en welke omgevingsvergunning u nodig hebt. Ook kunt u hier zien waar een aanvraag aan moet voldoen en hoe u een omgevingsvergunning kunt aanvragen.

Contact

Ingenieursbureau Krimpenerwaard

Raadhuisplein 6
2922AD  Krimpen aan den IJssel
0180-514455

mail@tbk.nl

Openingstijden
8.00 uur tot 16.00 uur 
of op afspraak


Inzien bouwdossiers

Mail of bel voor het maken
van een afspraak.